Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Kleding in de Tweede Wereldoorlog – 75 jaar bevrijding

  • 09-02-2021 tot 19-12-2021
  • Epe

In 2020 wordt er nadruk gelegd op kleding in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling geeft een beeld van het maken, schoonhouden en verstellen van kleding tot het letterlijk op de draad is versleten.

De schaarste

Na de inval van de Duitsers in 1940 gaan stoffen en kleding op de bon. Maar wat doe je als je geen kledingstoffen kunt krijgen? Ondanks de textielschaarste ontwikkelt zich een sober maar nieuw modebeeld. Dat is vooral te danken aan de grote vindingrijkheid van vrouwen.

Zelf doen

Hoe maakte men van  wat er was een compleet nieuwe mode? Er worden vele voorbeelden getoond: herenkostuums werden mantelpakjes, vrouwen   gingen   pantalons dragen, de beenmake-up verandert drastisch. Ook de haarmode verandert. Accessoires maak je zelf en de geboorte van de sleehak, blokhakken en kaplaarzen vindt plaats. Ondergoed en regenkleding ontbreken niet op deze tentoonstelling.

Het museum beschikt over een grote collectie antieke kleding en klederdrachten. Deze worden geconserveerd en klimatologisch verantwoord bewaard. Vanwege het coronavirus is de tentoonstelling verlengd en te zien tot en met 19 december 2021. Kijk voor actuele informatie op de website.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/kleding-in-de-tweede-wereldoorlog-75-jaar-bevrijding