Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Jas van legendarische professor Fetze Alsvanouds te zien

  • 02-03-2021 tot 30-04-2021
  • Harderwijk

HARDERWIJK, 24 februari 2021 – Grote wetenschappers als Boerhaave en Linnaeus promoveerden er, invloedrijke hoogleraren als De Gorter en Reinwardt gaven er les. Toch is de Universiteit van Harderwijk na haar sluiting in 1811 in de vergetelheid geraakt. Eén man heeft daar hoogstpersoonlijk verandering in gebracht: Fetze Alsvanouds, professor aan de Universiteit van Harderwijk. Jarenlang heeft hij in het programma Klokhuis college gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen en zo de vergeten universiteit weer op de kaart gezet. Daarom verdient professor Alsvanouds een plek in het Stadsmuseum van Harderwijk, net als Boerhaave en Linnaeus.

Vanaf dit voorjaar zal zijn jasje te zien zijn in de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis van Harderwijk.  

Pension Harderwijk

Voor de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis van Harderwijk wordt een deel van het museum omgebouwd tot ‘Pension Harderwijk’. In dit pension verblijven gasten die elk een bijzondere periode uit de historie van Harderwijk vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld een koggeknecht, een spion, een Joodse man, een Ghanese soldaat en een non. Het personage van een student wordt gebruikt om het verhaal van de Harderwijk als universiteitsstad te vertellen. In de pensionkamer van de student zijn voorwerpen te zien uit de eigen collectie van het Stadsmuseum, aangevuld met bruiklenen uit onder meer Museum Boerhaave, Naturalis Biodiversity Center en de Athenaeumbibliotheek Deventer.

Gevonden voorwerpen

Naast de pensionkamers op de eerste verdieping bevindt zich de Waskamer met de gevonden voorwerpen. Hier staan niet alleen heel bijzondere, interactieve wasmachines, maar worden ook allerlei voorwerpen bewaard die pensiongasten door de eeuwen heen hebben achtergelaten. Een prachtige plek voor het bruine corduroy jasje met de buttons, gedragen door Harderwijks bekendste professor. De warrige, sympathieke Fetze Alsvanouds was een typetje van Aart Staartjes. Generaties kinderen zijn opgegroeid met baanbrekende kindertelevisie bedacht en gemaakt door Aart Staartjes (De Stratenmakeropzeeshow, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Klokhuis en veel meer). Staartjes overleed in januari 2020.  Stadsmuseum Harderwijk krijgt het jasje van Fetze Alsvanouds in langdurig bruikleen van Beeld & Geluid in Hilversum.

Op dit moment wordt het Stadsmuseum verbouwd en gerenoveerd. De heropening van het museum en de onthulling van Pension Harderwijk vindt plaats eind april 2021.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/jas-van-legendarische-professor-fetze-alsvanouds-te-zien