Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Internationale illustratiewedstrijd van het Orgelmuseum

  • 03-06-2020 tot 01-10-2020
  • Elburg

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg organiseert de komende maanden een internationale illustratiewedstrijd. De wedstrijd staat open voor mensen van alle leeftijden. De winnaar mag een privéconcert tegemoet zien in het Orgelmuseum.

Kunstzinnigheid

In de afgelopen maanden van noodgedwongen thuiszitten hebben veel mensen een oude hobby herontdekt of een nieuwe opgepakt. Op social media als Facebook en Instagram kwamen steeds meer foto’s naar boven van mensen die op de een of andere manier artistiek aan de slag zijn gegaan. Een van de meest populaire tijdverdrijven daarbij is ‘tekenen’, in al z’n verschijningsvormen.

Illustratiewedstrijd

Het museum wil daarom de komende maanden een illustratiewedstrijd organiseren, niet alleen voor Nederlandse deelnemers, maar voor iedereen die maar mee wil doen. De wedstrijd zal op diverse internationale orgelplatforms worden gepromoot.

Orgelfantasie

Het overkoepelende thema van de wedstrijd is ‘orgelfantasie’: teken een orgel in een bijzondere setting, óf een orgel dat er totaal anders uitziet dan wat we van een orgel verwachten. Exemplarisch hiervoor is het zogenaamde Boon-Leeflangorgel in het museum: een orgel dat een compleet andere orgelkas heeft dan hoe we vinden dat een (traditioneel) orgel eruit zou moeten zien. Het levert vaak bijzondere reacties op van bezoekers.

Precies dat hebben we met de wedstrijd voor ogen: verras ons met iets nieuws. Het mag een klassiek ogend orgel zijn midden in de woestijn, op een drukke markt, of juist een orgel dat geheel aan de fantasie is ontsproten. Het is niet de bedoeling om een bekend/klassiek orgelfront in een kerk af te beelden – een bijzonder, geheel aan de fantasie ontsproten orgel in diezelfde kerk mag weer wel. De enige voorwaarde is wel dat het nog enigszins herkenbaar moet zijn als orgel, en dat in het ontwerp orgelpijpen zichtbaar moeten zijn.

Techniek

De techniek staat vrij: pentekening, potloden, stift, verf, beplakken met stof of papier, washitape (collagetechniek): alles mag. Wel moet de illustratie gemaakt zijn op een plat vlak (dus niet driedimensionaal). Professionele illustratoren zijn uitgesloten van deelname.

De uitgebreide voorwaarden zijn op de website van het museum te vinden. De winnaar krijgt een privéconcert aangeboden in het Orgelmuseum; bij een mogelijke buitenlandse winnaar zal een andere prijs worden overhandigd.

Tentoonstelling

Het museum zal de ingezonden werken t.z.t. tentoonstellen. De inzendingen worden bekeken door een deskundige jury en de uitslag zal in september bekend worden gemaakt. Alle inzendingen die vóór 1 september 2020 binnenkomen, worden meegenomen in de jurering.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/internationale-illustratiewedstrijd-van-het-orgelmuseum