Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Exposities Hagedoorns Plaatse 2019

  • 02-03-2019 tot 21-12-2019
  • Epe

In Veluws Museum Hagedoorns Plaatse zijn in 2019 vier nieuwe tentoonstellingen te zien, variërend van natuurfotografie, landschapsschilderkunst, zilveren sieraden en een bijzondere poppencollectie.

Wild op de Veluwe
Natuurfotograaf Jan Huttinga komt als jachtopzichter van Kroondomein Het Loo op plekken waar anderen niet mogen komen. Zijn werkgebied ligt in het noorden van het Kroondomein rondom het buurtschap Gortel, waar hij ook woont. Hij kent het bosgebied door en door en weet waar het wild zich ophoudt. Sfeer en kleur zijn bij zijn fotografie belangrijk. Omdat hij zijn camera altijd bij zich heeft, ziet hij kans prachtige foto’s van Veluws wild te schieten. Daarvan zijn er 26 te zien in de expositieruimte van Hagedoorns Plaatse van 1 juni t/m 21 december 2019.

Kamper zilver
De Nunspeter Rein Lotterman is al meer dan 40 jaar verzamelaar van Veluwse streekdracht. De bij deze kleding gedragen sieraden en accessoires kwamen veelal uit Kampen. Dit was de reden dat hij zich ging toeleggen op het verzamelen van zilver dat gemaakt is door zilversmeden uit deze Hanzestad. Oorspronkelijk verzamelde hij alleen objecten die een link hadden met streekdracht uit de regio. Later voegde hij ook andere voorwerpen toe. Het Kamper zilver is  van 2 maart t/m 21 december 2019 te zien bij Hagedoorns Plaatse.

Tussen heuvels en rivier, landschap en plantaardigheden in olieverf
Onder deze titel exposeert Marjolein Menke een aantal van haar werken bij Hagedoorns Plaatse. Sinds 1990 woont en werkt zij (weer) in Epe. Schilderen doet ze overal, buiten, soms samen met anderen, op schilderfestivals in binnen- en buitenland of in haar atelier, waar zij zich vooral op portretten richt. Zij schildert altijd naar waarneming in een losse, open toets. Op de tentoonstelling, te zien van 2 maart t/m 28 mei 2019, zijn behalve een aantal portretten en schilderijen met plantaardige onderwerpen vooral landschappen uit de omgeving van Epe te zien.

Poppen van koningin Juliana
Prinses Juliana kreeg tijdens defilés op paleis Soestdijk regelmatig bijzondere poppen aangeboden.  Aanvankelijk waren het poppen met overwegend Nederlandse klederdracht, later schonken delegaties van buitenlandse werknemers poppen in Turkse of Marokkaanse dracht. Ook tijdens staatsbezoeken ontving de prinses regelmatig in exotische kleding gestoken exemplaren. Behalve de klederdrachtpoppen omvat de collectie ook poppen in uniformen of beroepskleding. Een selectie van de klederdrachtpoppen, die zelden te zien zijn, wordt van 2 april t/m 21 december 2019 bij Hagedoorns Plaatse geëxposeerd. 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/exposities-hagedoorns-plaatse-2019