Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Expositie: Sal Meijer

  • 11-01-2019 tot 04-05-2019
  • Elburg

Van 11 januari tot 4 mei 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van Salomon (Sal) Meijer, bekend als schilder van stadsgezichten, boerderijen, stillevens en katten.
Meijer beschouwde schilderen als een ambacht en noemde zijn werk ‘schilderstukjes’.

Deze tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met drs. Edward van Voolen!

Elburg

Sal Meijer is in 1877 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Op dertienjarige leeftijd wordt hij, net als zijn beide ouders, diamantbewerker. Tekenen en schilderen zijn echter zijn grote passie. Op zijn zesendertigste besluit hij de diamantwereld vaarwel te zeggen en zich geheel aan het kunstenaarschap te wijden. Begin jaren dertig verhuist hij met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum. Sal Meijer sluit vriendschap met de uit Elburg afkomstige joodse kunsthandelaar Aäron Vecht (1886-1965). Deze koopt regelmatig werk van hem aan en toont dat in zijn Kunstzaal aan het Rokin. Ook neemt hij Sal mee naar Elburg om karakteristieke plekjes te schilderen.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog krijgt Sal Meijer een beroepsverbod opgelegd. Dankzij zijn huwelijk met een uit Duitsland afkomstige niet-joodse vrouw en een doktersattest vanwege een hartkwaal wordt hij vrijgesteld van deportatie. Na de oorlog krijgt Meijers werk in toenemende mate erkenning. Zijn etsen en schilderijen zijn te zien in een aantal noemenswaardige exposities in binnen- en buitenland. Sal Meijer overlijdt in 1965 en wordt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Expositie

Sal Meijers werk geniet nog steeds grote populariteit, ook onder particuliere verzamelaars. Een aantal van hen heeft voor deze tentoonstelling schilderijen en etsen beschikbaar gesteld. In een korte film schetst Felix Beekman – diens oma was een zus van Sal Meijer – een beeld van het leven van de kunstenaar.
Een kijkwijzer – speciaal voor de expositie gemaakt – belicht aan de hand van veertig tentoongestelde werken het kunstenaarschap van Sal Meijer.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/expositie-sal-meijer