Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Expositie Frank Oude Weernink

  • 28-04-2019 tot 10-06-2019
  • Harderwijk

Van 28 april tot 10 juni is in Stadsmuseum Harderwijk het werk van kunstenaar Frank Oude Weernink te zien.

De werken van Oude Weernink (1967) zijn kleurrijk en abstract. Steeds weer is er sprake van een spannend contrast tussen doelbewuste ordening enerzijds en het vrije, spontane gebaar anderzijds. Zo worden twee schijnbare tegenstellingen – ratio en intuïtie – verenigd. Want ze strijden niet om voorrang, maar werken op elkaar in tot er een evenwicht ontstaat. Het resulteert in een compositie die klopt, maar tegelijk open blijft voor verschillende interpretaties.

Oude Weernink plaatst zijn werk in de traditie van het abstract expressionisme. Hij creëert met kleur, vorm en verftoets geen platte voorstelling, maar een schilderkunstige, atmosferische ruimte die heel nadrukkelijk een beroep doet op de verbeelding van de beschouwer. ‘Waar kijk ik eigenlijk naar?’ vraag je je af en meteen daarna: ‘Wat roept het bij me op?’. Het schilderen speelt een spel met de waarneming.

En hoewel de werken van Oude Weernink non-figuratief zijn, speelt de zichtbare werkelijkheid steeds vaker een rol in zijn schilderijen. Zo ontdekt hij in gebouwen en in de natuur toevallige composities die zijn verbeelding prikkelen. Of vormt een foto de aanleiding voor een nieuw schilderij. De geest pakt het op waarna de hand het overneemt en zijn eigen weg gaat.

De expositie is van 28 april tot 10 juni te zien in de Smeepoortzaal op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum.

AdresStadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk
Openingstijden: di t/m za: 10.00-17.00 uur, zo: 12.00-17.00 uur

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/expositie-frank-oude-weernink