Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Devotiefestival

  • 01-06-2019 tot 01-01-0001
  • Heerde

Een puzzeltocht met spannende verhalen, schatgraven naar de ‘gouden kei’ en zo een pannenkoek verdienen, rijden met paard en wagen, zien hoe in de middeleeuwen potten werden gebakken en zelf kaarsen maken. Daarmee richt het Devotiefestival op 1 juni 2019 in bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld zich dit jaar vooral op kinderen.

Vanaf Vrieze’s Erfgoed is een puzzeltocht uitgezet door het Kloosterbos waarin ook het pontje over het Apeldoorns kanaal is opgenomen. Onderweg horen de deelnemers spannende verhalen over het leven in de turbulente tijd van de middeleeuwen. Over fraters en edellieden, over woeste ridders en eenvoudige boeren. Op camping ‘t Klooster kunnen ze schatgraven en eigentijds speuren met een metaaldetector. Wie de ‘gouden kei’ vindt heeft een pannenkoek verdient, de ijzeren ringen zijn goed voor een ijsje. Moe van het lopen en graven, worden de kinderen daarna met paard en wagen naar Vrieze’s Erfgoed gebracht.

Ambachtslieden
Op het erf zijn die dag ambachtslieden actief. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop beeldhouwen, een puntje smeden bij de smid of kaarsen dompelen in de bijenstal. Maar ze kunnen ook kalligraferen en kijken hoe glas-in-loodraampjes worden gemaakt. Natuurlijk is ook molen de Vlijt in bedrijf en kunnen ze helpen met het malen van graan. Maar ook de moeders en vaders en de oma’s en opa’s kunnen dit natuurlijk allemaal meebeleven. Via de scholen en kerken wordt vooraf ook nog een kleurplaat uitgedeeld over het klooster Hulsbergen. Die kan op 1 juni worden ingeleverd en de mooiste kleurplaat levert een pannenkoekenmaaltijd met tien vriendjes en vriendinnetjes op!

Gratis soep en brood
Het Devotiefestival pakt ook een traditie van de fraters van klooster Hulsbergen op. Om 12.00 uur wordt er gratis brood en soep uitgedeeld, althans zolang de voorraad strekt. Op Vrieze’s Erfgoed neemt men nog een traditie uit het kloosterleven over: het gratis uitdelen van soep en brood. “Het beginsel van de Moderne Devotie vanuit het Evangelie van Jezus Christus was vooral gekenmerkt door het omzien naar elkaar. Dit in de zorg voor armen, het onderwijs aan de jeugd en ziekenzorg. Met het uitdelen van soep en brood verwijzen we hier naar”, vertelt Roel Docter namens de organisatie.

Gratis en voor goed doel
De deelname aan het Devotiefestival is helemaal gratis mede dankzij een bijdrage van het Cultuur- en Erfgoedpact Heerde via het Platform Kunst en Cultuur Heerde. Om ook het ‘omzien naar elkaar’ handen en voeten te geven, worden op Vrieze’s Erfgoed collectebussen geplaatst voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst hiervan gaat naar de stichting ‘Grip op de Knip’ in Heerde. Deze heeft als doelstelling mensen in financiële problemen niet in de kou te laten staan.

Het Devotiefestival wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. De organisatie is in handen van een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, christelijk centrum De Hezenberg uit Hattem, Jeugd met een Opdracht uit Heerde en aangevuld met particulieren. Voor meer informatie: www.vriezeserfgoed.nl.

Oorsprong Devotiefestival
Dit jaar wordt het Devotiefestival voor de vijfde keer gehouden. Het is nauw verbonden met de historie van het klooster Hulsbergen dat van 1400 tot 1580 in de buurschap Hulsbergen aan de noordkant van Wapenveld heeft gestaan. De bewoners behoorden tot de beweging van de Moderne Devotie, eigenlijk modern geloven. De initiatiefnemers willen met deze activiteit bereiken dat de beginselen van zorg voor de minder draagkrachtigen, omzien naar elkaar en samenwerken aan een leefbare samenleving, onder de aandacht worden gebracht. Vermeldenswaard is dat de provincie Gelderland een bijdrage van 20.602 euro heeft verstrekt aan de Stichting Recreatie Wapenveld voor een archeologisch onderzoek naar de ondergrondse resten van het klooster. Dat zal in het najaar worden uitgevoerd.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/devotiefestival