Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Deel uw verhaal tijdens het Verhalencafé in De Volksmond!

  • 12-06-2019 tot 12-06-2019
  • Ermelo

Op woensdag 12 juni van 14.00 tot 16.00 uur organiseert de Oudheidkundige Vereniging in samenwerking met Museum Het Pakhuis bij De Volksmond in Ermelo een Verhalencafé. Wij zoeken uw verhalen en ervaringen over de bakker, de drogisterij en de posterijen.

Verdwenen ondernemers
Heeft u de oude foto’s en voorwerpen in de Enk 1 gezien? De postzakken van de PTT, de oude foto’s van Bakkerij Boll en de apothekersflessen van Van Slooten? Waarschijnlijk weet u zelf ook nog precies hoe het was om in die winkels binnen te stappen en met een prachtig ingepakt cadeau of een heerlijke kroket uit de automatiek de deur uit te gaan.

Foto’s en documenten van deze en andere ondernemers in Ermelo zijn er genoeg, wat nog ontbreekt zijn de verhalen over vroeger. Juist daarom organiseren de OVE en Het Pakhuis een speciale middag om deze verhalen op te halen. Oud-ondernemers zijn aanwezig om alle thema’s in te leiden.

Blik op Ermelo
Misschien praat u wel eens met uw kinderen of kleinkinderen over ‘hoe het vroeger ging’ of over ‘die goede oude tijd’. Het zijn verhalen die ver afstaan van de beleefwereld van de luisteraars, maar daarom niet minder belangrijk! Uw verhalen en ervaringen maken deel uit van het immaterieel erfgoed van Ermelo. Gewoontes, tradities, rituelen die Ermelo tot het dorp maken dat het is en die verloren gaan als we niet ons best doen om ze op de één of andere manier vast te leggen.

Ons immaterieel erfgoed vertelt namelijk veel over wie wij zijn en laat ons in de toekomst ook begrijpen waarom we doen wat we doen. Waar de uitspraak ‘als zoete broodjes over de toonbank’ vandaan komt bijvoorbeeld! Of wat een apothekerskast precies was en waarom een drogist er nu heel anders uitziet dan 70 jaar geleden. Die verhalen geven een blik op Ermelo van vroeger en nu.

Bewaren voor de toekomst
Tijdens het verhalencafé leggen we uw verhalen en ervaringen vast. Zo bewaren we verhalen van vroeger voor de toekomst en zorgen we er samen voor dat ook anderen van uw verhaal kunnen genieten. Het materiaal wordt ontsloten via de website van de Oudheidkundige Vereniging en MijnGelderland.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/deel-uw-verhaal-tijdens-het-verhalencafé-in-de-volksmond