Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

‘De zussen van Van Gogh’ in Museum Het Pakhuis

  • 05-06-2019 tot 01-01-0001
  • Ermelo

Iedereen kent Vincent en Theo van Gogh, slechts weinigen kennen het verhaal van hun drie zussen Anna, Lies en Willemien. Kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden schreef een boek over de zussen Van Gogh en houdt hierover een lezing in Museum Het Pakhuis op woensdag 5 juni.

Vrouwen van Veldwijk
Willemien van Gogh woonde de helft van haar leven in Ermelo, op Veldwijk. Verlinden kwam de zussen op het spoor tijdens een onderzoek voor een ander boek. ,,Anna, Lies en Wil hadden bijzonder interessante levens,” vertelt hij. In de minitentoonstelling ‘Vrouwen van Veldwijk’ die te zien is in Museum Het Pakhuis en Ermelo Centraal wordt aandacht besteed aan het verhaal. De tentoonstelling en lezing zijn onderdeel van het project Zij/hij Ermelo.

Helvoirt
Verlinden werd geboren en groeide op in Helvoirt, hetzelfde Brabantse drop waar honderd jaar eerder de broers en zussen Van Gogh een deel van hun jeugd doorbrachten. Deze overeenkomst wekte de nieuwsgierigheid van de kunsthistoricus. Hij verdiepte zich in het verhaal van de familie, er was ook nog een broer Cor van Gogh. Met het boek haalt Verlinden de drie dochters Van Gogh uit de schaduw van hun broers.

Vrouwenbeweging
Willem Jan Verlinden schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle. Anna, Lies en Willemien groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd. In diezelfde periode ontstond de vrouwenbeweging. En juist daar zien we de jonge Willemien van Gogh. Zij was bevriend met Marie Jungius, het boegbeeld van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid. ‘Het was de tijd dat dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen,’ aldus Verlinden. In zijn boek brengt hij de aspiraties, de dromen, de teleurstellingen en het verdriet van de drie zussen Van Gogh prachtig in beeld en geeft een unieke inkijk in een bijzonder gezin tegen de achtergrond van een wereld die in rap tempo veranderde.

Lezing
Woensdagavond 5 juni komt Willen-Jan Verlinden naar Ermelo om te vertellen over de zussen en het tijdsbeeld waarin ze leefden.
Entree 4,00 euro, aanvang 20.00 uur en inloop vanaf 19.30 uur.
Graag van tevoren reserveren.
Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, Ermelo.
Tel. 0341 760777
www.hetpakhuisermelo.nl

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/de-zussen-van-van-gogh-in-museum-het-pakhuis