Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Daar komt de bruid: nieuwe expositie in Boerderijmuseum

  • 01-04-2016 tot 31-01-2018
  • Oldebroek

’Daar komt de bruid’, is de titel van de nieuwe expositie trouwkleding in het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek. De trouwkleding is van 1 april tot januari 2018 te bewonderen in de bij het museum behorende Schutstal.

Rein Lotterman uit Nunspeet weet (bijna) alles over klederdrachten op de Noord-Veluwe. Hij vertelt dat boerenmensen vroeger meestal in mei in hun zondagse of kerkkleding trouwden. ”Als er ’s winters getrouwd werd was het vaak een moetje,” weet Rein. Speciale trouwkostuums waren er niet. Wel werden bepaalde onderdelen van de dracht aangepast en verfraaid. De boerin zette op de trouwdag de mooiste muts op of liet er speciaal één voor die gelegenheid maken.

Belijdenis

Inge Dokter van Bruidshuis Dokter-de Graaf (Kampen) zegt dat het vroeger ondenkbaar was om een jurk voor één dag te kopen. ”Vaak werd getrouwd in dezelfde kleding waarin men ook belijdenis had gedaan. Aan het eind van de negentiende eeuw trouwde men minder in de oude volksdracht. Men ging toen over op het schootjak.”

Verandering

In het Boerderijmuseum staat een bruidspaar uit 1900 waarvan de bruid een rood gebloemde tipmuts met oorijzer en bovenmuts draagt. Daarbij staat ook een bruid uit 1920 met een ’schootjak’ aan en een bruid uit 1940 met een ’lief en rok’, het zogenaamde jacquetpak. De laatstgenoemde bruiden dragen aan beide kanten van de muts gouden mutsenbellen met bloedkoraaltjes.
Na de Tweede Wereldoorlog maakten de donkere klederdrachtkleuren plaats voor voornamelijk witte trouwjurken. Ook die jurken worden geshowd.

Accessoires

Naast een beeld van trouwkleding door de jaren heen worden er accessoires geshowd zoals een trouwbijbel en een staartklok, vaak een geschenk voor het bruidspaar. De bruid moest voor het huwelijk laten zien dat ze een ’snedige deerne’ was door één of twee letterdoeken te maken. Ook daar is een voorbeeld van, evenals bruidegompijpjes, kopjes voor bruid en bruidegom en een antieke doos met bruidssuikers.

Het Boerderijmuseum is vanaf 1 april tot en met 31 oktober geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. De toegangsprijs is € 3,50 p.p. en voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar € 1,50. Meer informatie is te vinden op www.museumoldebroek.nl.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/daar-komt-de-bruid