Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Archeo-doe-dag

  • 16-11-2019 tot 16-11-2019
  • Epe

Op zaterdagmiddag 16 november staat het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Zuuk (Epe) helemaal in het teken van archeologie. In samenwerking met onder andere de historische vereniging Ampt Epe is er een speciale Archeo-doe-dag georganiseerd. Van 13.00 uur tot 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten op het museumterrein van lezingen tot demonstraties en een kleine markt.

Lezingen

Op zaterdagmiddag 16 november vinden onder meer drie korte lezingen plaats door drie archeologisch deskundigen. Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten, Wim van ’t Einde en tenslotte archeologisch landschapsdeskundige Eva Kaptijn zullen opeenvolgend vanaf 13.00 uur een lezing geven over archeologie.

Demonstraties

Op het programma staan onder andere demonstratie van het werken met metaaldetectoren en met de online hoogtekaart van Nederland. Daarnaast zijn er enkele kramen met boeken en archeologische hulpmiddelen. Kinderen kunnen leren graven als een archeoloog en er zelfs een archeologiediploma mee behalen!

Verdere informatie

Bezoekers kunnen naast lezingen en doe-activiteiten ook hun eigen geologische en archeologische zelf meegebrachte vondsten inbrengen tijdens het bodemvondstenspreekuur van kenners Bauke Terpstra en Cor van Baarle. Bauke is geoloog en coördinator van de werkgroep ‘Geologie en Landschap’ van de KNNV afdeling Epe/Heerde. Cor is amateurarcheoloog en speurt al tientallen jaren naar sporen van oude bewoning op de Noord-Veluwe. Hij ontdekte tenminste veertig tot dan toe onbekende grafheuvels in de gemeente Epe en een bijzonder urnenveld in Niersen en bracht in 2009 zijn boek ‘Handel en wandel op de Veluwe’ uit.
Bijwonen van deze interessante middag op zaterdag 16 november vanaf 13.00 aan de Ledderweg 11 kost maar € 2,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en  € 5,50 voor bezoekers van 13 jaar en ouder.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/archeo-doe-dag