Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Activiteiten: Gelredag in het Voerman Stadsmuseum Hattem

  • 17-07-2021 tot 17-07-2021
  • Hattem

Het Voerman Stadsmuseum Hattem is zaterdag 17 juli het bruisende middelpunt tijdens de eerste Gelredag van Omroep Gelderland. Het museum is gastheer voor Omroep Gelderland, dat de hele dag uitzendingen vanuit Hattem zal verzorgen. Het Voerman Stadsmuseum Hattem is tijdens deze dag gratis of op vertoon van de Museumkaart toegankelijk.

Activiteiten Voerman Stadsmuseum Hattem

Om 10.00, 11.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers gratis deelnemen aan een rondleiding door het museum. Tijdens deze rondleidingen is ook de nieuwe tentoonstelling Gevangen in een paradijs te bekijken. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is om 15.30 uur uur in de Gasthuiskerk aan de Achterstraat een openbare lezing over de familie Voerman. Deze lezing wordt verzorgd door Peter Voerman, de kleinzoon van Jan Voerman junior, en kunstkenner Wietse van den Noort. 

Stadswandelingen door Hattem

Om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur zijn er stadswandelingen die vanaf het museum vertrekken.

Kinderactiviteiten in de Dijkpoort

De kinderen hoeven zich evenmin te vervelen, ze kunnen om 11.00 uur in de Dijkpoort terecht, voor een workshop heraldiek. Ze zijn dan tussen 11.00 en 12.00 uur in de weer met wapenschilden maken. Hebben ze daarna zin in nog meer middeleeuwse avonturen, dan kunnen ze om 13.00 uur in de kelder van het museum aan de slag om zelf een zwaard te maken. Dat is overigens een veilige en geheel kindvriendelijke versie.

Muziek in Hattem

Op muzikaal gebied is Hattem deze zaterdag eveneens een levendige stad. Op de binnenplaats van het museum geeft harpiste Regina Ederveen om 10.30 uur een koffieconcert. Voor molen De Fortuin naast het museum treedt om ongeveer 13.00 uur de band Cinnamon op die Ierse folkmuziek ten gehore brengt. De molen zelf begint vanaf 10.00 uur met malen, toegang is in beperkte mate mogelijk.

Voermankoepel & Andreaskerk

Het atelier van de Voermankoepel aan de Geldersedijk is van 12.00 tot 15.00 uur geopend voor belangstellenden. Gelegenheid tot een ontmoeting met de twee kunstenaars van de koepel Inge in ‘t Hout en Roeli Rumscheidt, die ook vertellen over de geschiedenis van de koepel en het huis van Jan Voerman senior. Er zijn demonstraties van Inge en Roeli in de koepel, waarbij het landschap én het gemberpotje van Voerman sr. centraal staan. Het pleintje van de koepel doet dienst als ontmoetingsplek in terrasvorm. Tijdens de Gelredag op 17 juli is verder de Andreaskerk vanaf 13.00 uur geopend voor bezichtiging.

De Gelredagen vinden plaats tussen 17 juli en 28 augustus. Kijk hier voor informatie over de overige Gelredagen.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/activiteiten-gelredag-in-het-voerman-stadsmuseum-hattem