Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

‘75 jaar Verloren Orgels’ in het Orgelmuseum

  • 04-07-2020 tot 22-12-2020
  • Elburg

In het Nationaal Orgelmuseum is tot eind december een indrukwekkende foto-expositie te zien over orgels die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Door vijandelijke én geallieerde bombardementen werden in korte tijd 220 belangrijke historische orgels in Nederland verwoest. Tijdens de expositie in het museum is een deel van deze orgels te zien, en bij elk van hen wordt hun eigen verhaal verteld.

Materiële schade

Alleen al in Rotterdam werden gedurende de Tweede Wereldoorlog 25 orgels verwoest – genoeg voor een aparte tentoonstelling. Materiële schade tijdens de oorlog wordt vaak vergeten, maar de schade was heel groot. Omdat orgels meestal aan de torenkant in een kerk geplaatst worden, en die toren vaak eerste doelwit was tijdens beschietingen, sneuvelden er relatief veel orgels. De foto’s in het museum zijn de stille getuigen van al die prachtige instrumenten die voorgoed verloren gingen.

Orgel van Maasland

In de expositie wordt duidelijk dat veel schade werd aangericht in plaatsen rondom de grote rivieren, maar ook bijvoorbeeld in grensland Limburg. Het meest curieuze verlies was het orgel van Maasland: de kerk van deze plaats vloog in mei 1945 alsnog in brand door een afgedwaalde vuurpijl tijdens het bevrijdingsfeest, waarbij het orgel ook verloren ging.

Foto-expositie & Covid-19

De foto-expositie is nog tot het eind van het jaar te zien in het Orgelmuseum. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur. We adviseren bezoekers die naar het museum willen afreizen om voor vertrek wel altijd eerst de website van het museum te raadplegen in verband met covid-19.

Geïnteresseerd in geschiedenis van de Noord-Veluwe? Kijk ook eens op Schijnwerpers op de Veluwe.

 

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/75-jaar-verloren-orgels-in-het-orgelmuseum