Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

11 januari 2020: lezing & concert Pieter van Dijk over de muzikale puber J.S. Bach

  • 11-01-2020 tot 11-01-2020
  • Elburg

Pieter van Dijk, stadsorganist van Alkmaar en docent aan de conservatoria van Amsterdam en Hamburg, neemt u mee op reis naar Midden- en Noord-Duitsland rond 1700. Wie en wat beïnvloedde de jonge Bach? Naar aanleiding van de spaarzame details over zijn jonge jaren, krijgt u een indruk van zijn opleiding en zijn standplaatsen. De pas in 1985 gepubliceerde ‘Neumeister collectie’ is daarbij de muzikale gids.

Koraalbewerkingen

De ‘Neumeister collectie’ is een verzameling koraalbewerkingen die ontstonden tussen 1699 en 1704. Ze geven een indruk waar Bach als 14-jarige puber al toe in staat was! De collectie is genoemd naar Johann Gottfried Neumeister (1756-1840), die rond 1790 een verzameling kopieerde van 82 orgelkoralen uit Midden-Duitsland. Naast de 38 bewerkingen van J.S. Bach omvat de collectie werken van Bachs ooms Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach en van F.W. Zachow, J. Pachelbel, D. Erich en G.A. Sorge.

Tijdens de lezing van Van Dijk hoort u meer over de achtergronden en bijzonderheden van deze merendeels onbekende koraalbewerkingen. Na afloop van de lezing zal Pieter van Dijk een orgelbespeling in het museum geven.

Praktische informatie

U bent van harte welkom op zaterdag 11 januari, aanvang 14.00 uur.

Aanmelden: info@nationaalorgelmuseum.nl of 0525 68 4220, met vermelding van ‘lezing Pieter van Dijk’.

Kosten: De lezing is gratis toegankelijk. Wilt u ook het museum bezoeken, dan betaalt u de normale toegangsprijs. De Museumkaart is geldig!

Adres: Van Kinsbergenstraat 5, Elburg. Parkeren kan gratis, op de ruime parkeerplaats vlak voor het historische centrum gelegen. Vanaf daar is het circa vijf minuten lopen naar het museum.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/11-januari-2020-lezing-concert-pieter-van-dijk-over-de-muzikale-puber-js-bach